Nauči i savladaj A1 stepen engleskog jezika, brzo i efikasno uz Fluently Academy i naš interaktivni program učenja. Prvi nivo znanja engleskog jezika od ukupno šest, podrazumeva da kandidat poseduje samo najosnovnija znanja u gotovo svim oblastima provere. Provera se vrši u 4 oblasti: čitanje, slušanje, pisanje i konverzacija tj. govor. Uopšteno govoreći, u okviru ovog, početnog nivoa poznavanja jezika kandidat bi trebalo da je sposoban da se predstavi, kaže kako se zove, odakle, koliko ima godina, koje je nacionalnosti i slično. Takođe bi trebalo da može da razume najčešće korišćene fraze u engleskom jeziku, te da postavi jednostavno pitanje ili odgovori na njega, a da je vezano za neki detalj koji je propustio tokom predstavljanja. U principu, kandidat koji savlada engleski nivo A1 po CEFR-u bi trebalo da može da učestvuje u najjednostavnijoj svakodnevnoj konverzaciji, ali pod uslovom da sagovornik govori sporo i jasno, te da je raspoložen da mu pomogne.

Course Timeline:
Engleska abeceda prvo je gradivo koje moraš savladati ako te zanima učenje engleskog jezika. Primijetit ćeš da se engleska abeceda pomalo razlikuje od srpske abecede, ali u suštini je veoma jednostavna.
Brojevi na engleskom i engleska abeceda su važne osnove za svakog učenika engleskog jezika. Primijetiti ćeš da su brojevi na engleskom jeziku veoma jednostavni, te da sadrže tek neke razlike u odnosu na brojeve u srpskom jeziku. Zamisli da se nađeš u Engleskoj ili SAD-u, a ne poznaješ kako se izražavaju brojevi na engleskom jeziku. Ne možeš nikome reći koliko ti je godina, ne možeš nikoga pitati koliko je sati, kolika je cijena namirnica u dućanu, ne znaš platiti prijevoz itd. Bez poznavanja brojeva se zaista teško snaći. Brojevi na engleskom jeziku dijele se na glavne, redne, diobne, te decimalne brojeve. Tu su i brojevi za ponavljanje, te brojevi za umnažanje. Također je važno da znaš kako izraziti postotak, godine i novčanu vrijednost, te kada se upotrebljavaju drugačiji izrazi za nulu.
Datumi na engleskom jeziku koriste da izrazimo rođendane, planove, te prošlost. Važno je znati da se datumi pišu drugačije u britanskom i američkom engleskom. Pitaš li se koje vremenske trenutke izražavamo njima? Rekao bih da datumi na engleskom jeziku mogu izražavati dan, mjesec, godinu, desetljeće, stoljeće i eru. Pri tome ih u rečenicama engleskog jezika možemo izraziti i skraćenicama.
Pogledaj video lekciju i nauči razumijeti i reći koliko je sati...
Pogledaj video lekcije i nauči značenje i izgovor voća i povrća...
Pogledaj video lekciju i nauči kako se koji dio tijela kaže na engleskom jeziku.
Upoznaj imenice u engleskom jeziku. Imenice su riječi kojima imenujemo osobe, predmete, mjesta, pojave, svojstva i ideje. One mogu imati ulogu subjekta, objekta, prijedložnog objekta ili apozicije. U rječniku engleskog jezika opisane su pojmom „nouns“. Znaš li kako se dijele imenice u engleskom jeziku? One mogu biti u jednini (singular) ili u množini (plural). Množina se najčešće tvori tako da se imenici u jednini dodaje nastavak „s“ ili „es“. Ipak, postoje i izuzetci od toga pravila. Naime, pojedine imenice engleskog jezika imaju nepravilnu tvorbu. Njih ćeš morati naučiti napamet. U nastavku slijedi nekoliko primjera imenica u jednini i množini:
Za izražavanje količine u engleskom jeziku koristimo različite riječi. Odabir izraza količine ovisi o obliku imenice u rečenici. Pročitaj ovaj tekst i doznaj kako govornici engleskog jezika izražavaju količinu. To znanje ćeš trebati prije ili kasnije. Postoji jedna važna napomena. Za izražavanje količine u engleskom jeziku prvo moraš upoznati razliku između brojivih i nebrojivih imenica. Nakon toga ćeš vrlo lako primijeniti sljedeća pravila i izraze!
Nauči razne engleske i američke mjerne jedinice. Njih svakodnevno koristimo u primjeni engleskog jezika. Koliko inča ima tvoj monitor, te da li znaš tu mjernu jedinicu pretvoriti u centimetre? Pročitaj ovaj tekst i upoznaj inče, stope, te ostale engleske i američke mjerne jedinice.
Pitaš se kako ih prepoznati? Pokušaj opisati što radiš, svoju okolinu, sebe i ljude oko sebe. Pri tome si postavljaj jednostavna pitanja i odgovaraj na njih. Tako ćeš veoma brzo otkriti koje su osnovne imenice i glagoli engleskog jezika. Zatim ih počni učiti i koristiti u pismu i govoru.
Lične zamjenice imaju dva oblika: a) u prvom padežu: I (ja), you (ti), he- she- it (on-ona-ono) u jednini, we (mi), you (vi) i they (oni-one-ona) u množini; b) u četvrtom padežu: me (mene), you (tebe), him- her- it (njega-nju-njega) u jednini...
Postoje mnoga glagolska vremena engleskog jezika, a to često zbuni naše učenike. Ipak, ne trebaš brinuti. Sva vremena se temelje na jasnom i jednostavnom zakonu. Želiš ga čuti? „Temeljna glagolska vremena engleskog jezika nalaze se u sadašnjosti (present), prošlosti (past) ili budućnosti (future), a sva ostala glagolska vremena tvore se njihovom kombinacijom.“ Kada spominjem njihovu kombinaciju prvenstveno mislim na početak, trajanje i završetak neke radnje, a oni se mogu pojaviti u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Da, to je zaista veoma jednostavno i nema nikakve potrebe da se tu nešto komplikuje.
Pogledaj video lekciju...
Pogledaj video lekciju...
Test
test a1 pitanja info...

Course Reviews:

Average Rating 0
0 Ratings
Details
5 Stars 0
4 Stars 0
3 Stars 0
2 Stars 0
1 Stars 0

No reviews yet.